dobro dosliDanašnje Pučko otvoreno učilište Pula osnovano je daleke 1956. godine kao Radničko sveučilište u Puli - Ustanova za obrazovanje radnika i kadrova u privredi. Osnivanje Radničkog sveučilišta inicirale su privredne organizacije i sindikalne podružnice u čemu je presudna bila uloga tadašnjeg Općinskog sindikalnog vijeća koje je zapravo pravi osnivač Radničkog sveučilišta.

Uz Radničko sveučilište, tada je na obrazovanju radnika djelovalo i Narodno sveučilište u kojemu je, za potrebe brodogradilišta "Uljanik", nekoliko stotina radnika pohađalo tečajeve za kvalifikaciju. Karakteristično je da su prvih šest godina rada ustanove dominirali grupni oblici rada. Međutim, od školske godine 1962./63. taj se odnos mijenja u korist masovnih aktivnosti, upravo zbog pripajanja Narodnog sveučilišta čime se naglo povećala i cjelokupna aktivnost učilišta. Tada je otvorena i prva magnetofonska škola, koja je po ondašnjim najsuvremenijim metodama i sistemu rada, organizirala učenje stranih jezika, u početku, isključivo za potrebe brodogradilišta "Uljanik" koje je i materijalno potpomagalo otvaranje škole. Od školske godine 1961./62. uključeni su i kadrovi iz drugih poduzeća. Organizirani su seminari za rukovoditelje kadrovskih službi, kao i seminari iz praktične izobrazbe rukovodećih kadrova. Zanimljivo je istaknuti da  je Učilište tada primilo i 54 stažista iz afričkih zemalja (Gvineje, Republike Mali, Obale Bjelokosti) koji su učili hrvatski jezik u magnetofonskoj školi prije odlaska na praksu u poduzeća.

Od školske 1963./64. godine Učilište djeluje kao jedinstvena ustanova za obrazovanje odraslih, a školske 1965./66. godine Ustanova dobiva ime "Jurica Kalc". Nastava se tada održavala na hrvatskom i talijanskom jeziku, ovisno o sastavu polaznika, i to u šest centara - Školi za osnovno obrazovanje odraslih, Višoj radničkoj školi (gimnazija za odrasle), Centru za kulturno i opće obrazovanje, Centru za stručno obrazovanje i izvanredni studij, Centru za ideološko političko i društveno obrazovanje u okviru kojeg je djelovala i politička škola.

Učilište i danas kao jedino u Istri nudi osnovno obrazovanje za mlade od 15 do 18 godina te za odrasle osobe, a obrazovanje je besplatno budući da je financirano od Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Tu su zatim dvogodišnje, trogodišnje i četverogodišnje srednje škole, prekvalifikacije i osposobljavanja te škola stranih jezika, a svi navedeni programi verificirani su od strane Ministarstva.

Pored ovih programa Učilište organizira i komercijalne programe, poput poslovnog stranog jezika za djelatnike te radionice komunikacijskih vještina. Među najpopularnijim zanimanjima jesu ona za njegovatelja, elektroinstalatera, hotelijersko turističkog tehničara, slastičara, mesara, pizzaiola, kuhara i konobara. Inače, kroz učilište se tijekom proteklih 65 godina obrazovalo i osposobilo više od 100.000 polaznika s područja cijele Istarske županije.

Tko smo mi

/Aleksej%20Mišan,%20prof.
Aleksej Mišan, prof.
ravnatelj
/Patrizia%20Mingon-Škrtić,%20prof.
Patrizia Mingon-Škrtić, prof.
andragoški voditelj
/Lara%20Župić,%20prof.
Lara Župić, prof.
nastavnik
/Sanja%20Bubonjić,%20mag.oec.
Sanja Bubonjić, mag.oec.
nastavnik
/Mateja%20Cerovac%20Makaj
Mateja Cerovac Makaj
administrator-blagajnik


Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku.Klikom na gumb "Slažem se" pristajete na naše korištenje kolačića.