Uvjeti za upis
Polaznici mogu biti osobe s najmanje završenom osnovnom školom, navršenih 15 godina života, te liječničko uvjerenje o ispunjavanju zdravstvenih i sanitarnih uvjeta za poslove slastičara.
Potrebna dokumentacija
- Svjedodžba o završenoj školi
- Domovnica
- Rodni list
Znanja, vještine i sposobnosti koje se stječu završetkom programa
Po završetku programa osposobljavanja polaznici stječu opća znanja, stručno-teorijska znanja i vještine, te praktična znanja,kako slijedi:
Opća znanja
- Poznavanje osnova zdrave i kvalitetne prehrane
- Upoznavanje vrsta prehrambenih artikala
- Higijensko čuvanje i rukovanje namirnicama za izradu slastica i kolača
- Procjena biološke ispravnosti i energetske vrijednosti
- Usvajanje postupka spremanja raznovrsnih slastica i kolača
- Posluživanje slastičarskih proizvoda
Stručno-teorijska znanja i vještine
- Usvajanje postupaka pripreme raznovrsnih slastica i kolača
- Posluživanje slastica i kolača
Praktična znanja
- Higijensko čuvanje i rukovanje živežnim namirnicama
- Procjena biološke ispravnosti i energetske vrijednosti
- Usvajanje postupaka pripreme slastičarskih proizvoda
- Posluživanje slastičarskih proizvoda
Organizacijski oblik i trajanje stručnog osposobljavanja
Osposobljavanje se izvodi kao redovita nastava.
Praktična nastava izvodit će se na odgovarajućim prostorima, a obavlja se demonstracijom te praktičkim vježbama polaznika osposobljavanja pod nadzorom voditelja- nastavnika praktične nastave.
Program traje 4 mjeseca.
Uvjerenje o osposobljenosti
Po uspješno realiziranom programu osposobljavanja za slastičara svakom se polazniku, koji zadovolji na provjeri znanja, izdaje uvjerenje o osposobljenosti za slastičara, na za to propisanom obrascu,koja je javna isprava i upisuje se u radnu knjižicu.
Nastavni predmeti
- Higijena
- Tehnologija materijala za izradu slastičarskih proizvoda
- Tehnologija izrade slastičarskih proizvoda
- Strojevi i uređaji
- Stručni račun
- Zaštita na radu
- Praktična nastava